torsdag 20. mai 2010

Avaldsnes Kirke

Rundt år 1250 ga Kong Håkon Håkonsson tillatelse til å bygge en kirke på Avaldsnes, (På Karmøy i Rogaland.) Tidligere antas det å ha vært en tre-kirke der, som ble bygget av Olav Trygvasson.

Wikipedia kan fortelle oss at:

Den nåværende kirken har relativt stor grunnflate, men er ikke spesielt høy. Den har et rektangulært skip og et dominerende vesttårn. Skipet sto uten tak i flere hundre år. Dagens tårn er en fri rekonstruksjon av det tårnet som ble revet i 1834 Det har samme grunnflate. Det virker litt for stort til kirken muligens fordi skipets murer antakeligvis kan ha vært høyere, og at det opprinnelige tårnet kan ha vært lavere. Store tårn var ikke vanlig på vestlandet, men ellers i Europa hadde ofte kongen sin plass på et galleri i tårnet. Kirken har lansettvinduer med smale spisse buer. I koret, i østveggen finner vi tre slike ved siden av hverandre og dette kalles et treenighetsvindu.

Jeg og venninne-Anja har selvsagt vært der også og knipset litt bilder i tidlig morgensol. Utrolig nydelig sted, som alle bør besøke en stille morgen.


















1 kommentar:

  1. nydelige bilder! :D men nå savne eg nytt blogginnlegg her !

    SvarSlett